I den här artikeln använder vi ECO PETG från CreativeTools 


PETG är en Co-Polyester, dvs en modifierad version av PET där man har tillsatt Glykol under polymeriseringen för att förbättra dess mekaniska egenskaper. Vi brukar rekommendera PETG som ett alternativ till konstruktionsplasten ABS då den har liknande egenskaper som hög slagtålighet och är kemiskt resistent. PETG kräver inte alls samma förutsättningar för utskrift som ABS som tex uppvärmd byggvolym eller uppvärmd byggplatta även om det senare mycket väl kan underlätta vid större utskrifter. Vidare har PETG utmärkt lagervidhäftning och krymper inte inte alls lika mycket som ABS vilket gör det betydligt lättare att printa över huvudtaget.

PETG har en TG (Glass transition) temperatur på 88°C.


Litet kugghjul printat i PETG på en Flashforge Finder

3dprinting_PETG_1


När vi printar PETG så brukar vi beroende på printer och yttre förutsättningar använda en temperatur mellan 235-245°C och om det finns en uppvärmd bädd så är den uppvärmd till ca 40-50°C. När det gäller utskriftshastigheten så kan det variera lite men vi brukar printa någonstans mellan 40-60mm/s.

Som bädd rekommenderar vi att man använder Buildtak eller PEI.


3dprinting_PETG_2


Då PETG behåller värmen väldigt bra (vilket bidrar till en bra lagervidhäftning) så kan kan ha kylfläkten på, speciellt när det gäller mindre och mer detaljerade delar på utskriften. På större modeller kan man använda mindre kylning alternativt ingen alls.